lauantai 7. helmikuuta 2009

Pirkanmaan Omaishoitajien ( Pioni ry) onnistunut syysjuhla

4.10.2008
Vietimme tänään todella onnistuneen Pirkanmaan Omaishoitajien Syysjuhlan Metsossa. Juhla oli lämminhenkinen ja tunteita täynnä. Tampereen kaupungin pormestari Timo P. Nieminen avasi juhlamme.
Hänellä oli kerrottavana viimeisintä tietoa omaishoitajia koskettavista asioista : ”Lakisääteisten vapaapäivien määrää on lisätty kolmeen kuukaudessa. Tampereella on omaishoidon jonot purettu ja tästä vuodesta lähtien kaikki tukea hakeneet, jotka täyttävät kriteerit, pääsevät tuen piiriin. Kaupunki on myös lisännyt lomituspaikkojen määrää, jotta omaishoitajat voivat käyttää lakisääteiset vapaapäivänsä. Elokuussa Tampereella omaishoidon tuen saajia oli 810. Heistä 232 sai alle 21- vuotiaille tarkoitettua tukea ja 578 yli 21- vuotiaille tarkoitettua tukea. Tuen suuruus oli keskimäärin 545 euroa kuukaudessa lasten omaishoidon tuessa ja 578 euroa aikuisten omaishoidon tuessa. Tukea maksetaan hoidon vaativuuden ja sitovuuden mukaan 317 eurosta 2000 euroon kuukaudessa. Alinta tukea eli 317 euroa kuukaudessa sai 297 asiakasta. Toinen iso saajien joukko on 600 – 700 euroa saavat, siihen kuuluu yli 200 asiakasta. 900- 1100 euron tukea saa n. 70 asiakasta ja sitä suurempaa tukea saa noin 50 asiakasta. Tämän vuoden budjettiin on varattu omaishoidon tukeen n. 8,5 miljoonaa euroa. Määräraha riittänee. Omaishoidon tukeen käytettyä määrärahaa on nostettu parin viime vuoden aikana reippaasti. Vuonna 2006 siihen käytettiin 4,9 miljoonaa ja tänä vuonna siis 8,5 miljoonaa euroa. Eli nousua on siis 3,6 miljoonaa kahdessa vuodessa. Tämä kertoo siitä, että valtuustossa ja kaupungin johdossa omaishoidon merkitys on ymmärretty ja se viesti, mikä teidänkin yhdistykseltänne on tullut, on kyllä kuultu.”
Juhlassamme kuultiin myös laulua, Tuomiokirkon kanttori Tuomas Laatu lauloi upealla äänellään. Sen jälkeen Eino Kotola lausui hauskoja ja koskettavia runoja. Hyvä ystäväni, valtuustokuoron vetäjä, Tuula Kivistö johdatti tämän jälkeen Sekasirkuttajat- kuoronsa laulamaan. Kauniita ja koskettavia lauluja ! Tämän jälkeen oli vuorossa juhlapuhe, jonka piti Hervannan seurakunnan kirkkoherra Juhani Räsänen. Hän puhui kauniisti ajankohtaisista yhteiskunnallisista ja omaishoitajia koskettavista asioista. Puheen sanoma oli rakkaus ja välittäminen. Mikä aihe sopisikaan paremmin kuin tämä, kun kyseessä on omaishoitajien juhla ! Sen jälkeen kerroin yhdistyksemme alkutaipaleesta ja esittelin hallituksen jäsenet. Pormestariehdokas Mikko Alatalon oli myös tarkoitus laulaa tilaisuudessamme, mutta hän ei ilmaantunut juhlaamme. Emme tiedä syytä.
Paikalla oli useita kansanedustajia ja kaupunginvaltuutettuja, mm. Leena Rauhala (kd), Arto Satonen ( Kok.), Saara Karhu ( Sdp) sekä Minna Sirnö ( Vas.). Myös SKP :n valtuustoryhmän puheenjohtaja Jari Heinonen ja sitoutumattomien puheenjohtaja Hannu Soro olivat paikalla.
Lämmin kiitos heille kaikille juhlaamme osallistumisesta !
Lopuksi hiljennyimme kuuntelemaan levyltä Eija Hinkkalan koskettavaa laulua. Laulu oli sävelletty hallituksen jäsenellemme, omaishoitaja Eine Aureusvalle. Juuri ennen laulun loppumista ovi temmataan auki ja Tampereen Sitoutumattomien kunnalisvaaliehdokkaat etunenässä Leena Paavola ryntäävät sisään ja antavat ymmärtää, että heidän on päästävä sisään. Heidän vaalitilaisuutensa oli määrä alkaa klo 13, olimme ylittäneet aikamme viidellä minuutilla. Eniten hämmästyttää se raivoisa tapa, jolla saliin astuttiin. Ovet avattiin kesken laulun selkoselälleen, väkeä lappasi sisään ja he alkoivat levitellä tavaroitaan. Heidän sihteerinsä jopa yritti poistaa cd- levyä soittimesta.
Vaikka olimmekin kaikki tyrmistyneitä, sain pidettyä loppupuheen. Uskon, että vietimme kaikesta huolimatta ikimuistoisen juhlan. Tilaisuuden jälkeen ihmiset tulivat kädestä pitäen kiittämään. Suurin kiitos kuuluu kyllä yhdistyksemme väelle sekä paikalla olleelle juhlayleisölle ! KIITOS.
Pirkanmaan Sanomien toimittaja oli juhlassa mukana, joten saamme varmaan lukea juhlastamme ensi viikon ( 9.10) Pirkanmaan Sanomista.