lauantai 7. helmikuuta 2009

Budjettipuhe 17.11.2008 Kaupunginvaltuustossa

23.11.2008
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut
Käsittelemme nyt viimeistä tämän valtuustokauden talousarviota. Vuoden 2009 talousarvio on tehty pienemmillä lisäyksillä kuin tämän vuotinen. Itse asiassa valtuustoryhmät tekivät vain tekstilisäyksiä, määrärahalisäyksiä ei ensi vuodelle tehty. Yksi ja varmaan merkittävin syy on maailmantalouden huolestuttava kehitys, joka vaikuttaa myös Tampereen kaupunkiin.
Budjettineuvottelujen lähestyessä jätin valtuustoryhmille seuraavat budjettiehdotukseni:
Vammaisten henkilökohtaiset avustajat. Ailan esitys: "Vammaisten henkilökohtaisen avustajatoiminnan laajentamiseen varataan ensisijaisesti ensi vuoden talousarviossa lisämäärärahoja esiintyvää tarvetta ja uudistuvaa vammaispalvelulainsäädäntöä vastaavasti ja että henkilökohtaisten avustajien tuntipalkkaa ( v.2008: 7,80€) kehitetään vuonna 2009 niin, että se vastaa vähintään Tampereen naapurikuntien maksamaa keskimääräistä palkkatukea (esim. vuonna 2008 Kangasala 9.88€, Pirkkala 9.23€, Ylöjärvi 8.62€) ja 200 000 euron lisäystä vammaisten henkilökohtaiseen avustajatoimintaan vuodelle 2009. Em. Ailan esitys hyväksytty Tetolassa 3.9.2008.
-Omaishoidon tukikeskus : "Asian käsittelyn kuluessa Aila Dündar-Järvinen esitti Matti Joen kannattamana toivomuspontenaan, että lasten ja nuorten palvelujen lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että selvitetään yhteistyössä seutukuntien kanssa mahdollisuudet perustaa seudullinen omaishoidon tukikeskus Tampereelle." Em. hyväksytty Lanulassa 4.9.2008.
- Ikäihmisten asioiden koordinaattorin toimen perustaminen (vanhusasiamies). Tämä on myös Vaari-työryhmän suositus.
- Kansainvälisen koulun perustaminen Tampereelle. Aila Salmelinin vastaus aloitteeseeni, Lanula 4.9.2008 " Edellä selostettujen tarvekartoitusten ja kyselyjen perusteella voidaan todeta, että valmistelu kansainvälisen koulun perustamiseksi Tampereelle tulee käynnistää. Selvitystehtävään tulee asettaa seudullinen työryhmä, joka kartoittaa erilaisia toteuttamisvaihtoehtoja, arvioi kustannusvaikutuksia, yhteistyömahdollisuuksia Tampereen lyseon lukion IB-linjan kanssa sekä muita erityiskysymyksiä."
- Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden lisääminen sosiaaliasemille. Jätin tästä valtuustoaloitteen yhdessä valtuutettu Hellä Asumaniemen kanssa.
- Järvensivun koulun tilanne. Koulu tulee säilyttää kokonaisuudessaan perusparannuksen jälkeenkin.
- Puheterapeuttien toimia tulee perustaa lisää. Puheterapeuttiresurssit tulee saattaa ajan tasalle siten, että vuosina 2009 – 2012 palkataan vuosittain neljä uutta puheterapeuttia. Tällä menettelyllä saadaan puheterapiaresurssit ajan tasalle vuoteen 2012 mennessä. Tällä hetkellä Tampereella on 13 puheterapeutin tointa.
- Kuurosokeiden toimintakeskukselle rahallista tukea.
Eniten huolestunut olen vammaisten henkilökohtaisen avustajamäärärahojen riittävyydestä. Nyt varatut 200 000 euroa eivät tule riittämään ensi vuodelle. Ensi vuoden syyskuun alussa astuu voimaan vammaislainsäädännön kokonaisuudistus, jolloin vammaisille tulee mahdolliseksi henkilökohtaisen avun saaminen. Tätä varten tulee kaupungin varautua riittäviin määrärahoihin, jotta selviydymme uuden lain vaatimuksista.
Toinen huolenaiheeni on puheterapeuttien riittävyys. Ensi vuodeksi lisätään yhden puheterapeutin vakanssi, mutta se ei alkuunkaan riitä. Laskelmien mukaan Tampere tarvitsisi ainakin neljä uutta puheterapeuttia ensi vuodeksi.
Toki nyt hyväksyttävä budjetti sisältää monia hienoja asioita, kuten Tampere-lisän käyttöönotto. Tästä olen erittäin tyytyväinen.
Arvoisa puheenjohtaja, käsittelemme tänään myös talousarvioon vaikuttavat valtuustoaloitteet. Omia aloitteitani sekä yhteisiä aloitteita, joissa olen mukana, on käsittelyssä yhteensä 10 kappaletta. Niistä 4: ään aloitteeseen sisältyy talousarvioehdotuksessa määräraha tai toimenpiteet aloitteen toteuttamiseksi.
Vaikka ensi vuoden talousarvio näyttää kokonaisuudessaan mielestäni onnistuneelta, puuttuu sieltä monia tärkeitä lisäyksiä, joiden olisin toivonut sinne päätyvän.
Monien meidän päättäjien ja virkamiesten mieltä painaa uhkaava lama ja sen vaikutukset ensi vuoteen ja tuleviin budjetteihin. Toivon, että lähestyvästä lamasta huolimatta pystymme tarjoamaan kuntalaisille laadukkaita ja kohtuuhintaisia palveluita. Lopuksi Kiitos kaikille valtuutetuille ja virkamiehille hyvästä yhteistyöstä ja budjettisovusta.