sunnuntai 9. joulukuuta 2018

Valtuustoaloite Tampereen kaupungin lastensuojelutilanteen selvittämiseksi, toimenpidesuunnitelman tekemiseksi sekä työntekijöiden aseman parantamiseksi



Tänä syksynä useat lastensuojelun sosiaalityöntekijät ovat ottaneet yhteyttä kaupunginvaltuutettuihin ja kaupunginhallituksen jäseniin. Viestien mukaan joukko sosiaalipäivystyksen sosiaalityöntekijöitä teki joulukuussa 2017 Aviin kirjelmän tilanteesta. Viestien mukaan sosiaalityöntekijät, ohjaajat ja perhetyöntekijät ovat kovilla niin lastensuojelussa kuin perhepalveluissakin; työ on erittäin raskasta ja vaativaa. Työntekijöitä on liian vähän ja työntekijöiden vaihtuvuus on vain kiihtynyt entisestään. Lyhyen ajan sisällä useampi sosiaalityöntekijä on irtisanoutunut lastensuojelusta ja perhepalveluista. Työssä olevien työtaakka on kohtuuton, vaativa, kuormittava ja vastuu on suuri ja monet työntekijät oireilevat myös fyysisestikin. Työntekijät kokevat myös, että palkkataso on heikko ja ympäristökuntia alhaisempi, joten monet siirtyvätkin ympäristökuntiin töihin. Sosiaalityöntekijät kertovat, että lastensuojelupäivystyksen näkökulmasta lasten pahoinvointi ei ole viime vuosina helpottanut, vaan pahentunut. Ne, jotka voivat huonosti, voivat todella huonosti. Lastensuojeluilmoituksia aggressiivisesti käyttäytyvistä lapsista tulee yhä enemmän ja yhä nuoremmista, jopa eskari-ikäisistä. Kiire ja lastensuojeluasiakkaiden suuri määrä yhtä sosiaalityöntekijää kohden aiheuttavat sen, että lasta/nuorta ei ehditä riittävästi tapaamaan, mikä taas johtaa siihen, että tukea ei ehditä antamaan riittävästi ja oikea-aikaisesti.
Valtuutetuille lähetetyssä vakavassa huolenilmauksessa koskien lastensuojelun tilannetta kuvataan sitä konkreettisesti ja avoimesti; tilanne niin lastensuojeluasiakkaiden kuin työntekijöidenkin kannalta on hyvin huolestuttava. On tiedossa, että niin lasten/ nuorten kuin vanhempienkin monet ongelmat johtavat lastensuojeluilmoituksen tekemiseen ja/tai huostaanottoon. Päihde- ja mielenterveysongelmat, huumeiden käyttö sekä pitkään jatkunut työttömyys ja elämänhallinnan menettäminen monesti johtavat lastensuojeluasiakkuuteen. Viestissä kuvataan myös, että arkipäivää ovat mm. kovia päihteitä käyttävät lapset, päihtyneiden ihmisten väkivaltatilanteiden keskeltä sijoitettavat pikkulapset, fyysistä väkivaltaa kokeneet vauvat, seksuaalista väkivaltaa kokeneet päiväkoti-ikäiset ja itseään jo alakouluikäisestä asti viiltelevät ja itsemurhaa yrittäneet lapset. On selvää, että näin vakavista olosuhteista tulevat lapset ja nuoret tarvitsevat välitöntä ja oikea-aikaista apua, jonka voi antaa vain lastensuojelutyötä tekevät korkeasti koulutetut ja kokeneet sosiaalityöntekijät ja muu henkilökunta.

Esitän, että Tampereen kaupunki selvittää välittömästi lastensuojeluasiakkaiden tilanteen, tekee toimenpidesuunnitelman lastensuojeluun johtavien tilanteiden ennalta ehkäisemiseksi (mm. perheiden tukeminen) sekä ryhtyy välittömiin toimenpiteisiin lastensuojelun piirissä toimivien työntekijöiden aseman ja työolosuhteiden parantamiseksi.


Toimenpidesuunnitelman tulee myös vastata seuraaviin kysymyksiin:
Mihin välittömiin toimiin kaupunki aikoo ryhtyä lastensuojelun riittävän henkilöstön turvaamiseksi (palkkaus, vaihtuvuuden vähentäminen, työntekijöiden terveyden turvaaminen) ?
Mihin välittömiin ja konkreettisiin toimenpiteisiin kaupunki aikoo ryhtyä lastensuojelun työmäärän kohtuullistamiseksi ja siten riittävän palvelutason ja toimintakyvyn turvaamiseksi ?
Miten kaupunki aikoo pitkällä tähtäimellä korjata lastensuojelun resurssien kroonisen riittämättömyyden ja siten turvata lakisääteisten palveluiden toteutumisen ja työntekijöiden palkkatason oikaisun suhteessa alan yleiseen palkkakehitykseen ?


Tampereella 22.10.2018



Aila Dündar-Järvinen
Kaupunginvaltuutettu (sd)