maanantai 15. syyskuuta 2014

Valtuustoaloite omaishoidon tukea alentavien seikkojen ja periaatteiden tuomisesta lautakunnan käsittelyyn


Tampereen kaupunginvaltuusto käsitteli 18.3.2013 jättämääni valtuustoaloitetta omaishoidon tuen kriteereiden ja palkkioiden päivittämisestä valtuuston kokouksessa 14.4.2014. Lasten- ja nuorten palvelujen lautakunta käsitteli 12.6.2014 kokouksessaan omaishoidon tuen toimintakäytäntöjen päivittämistä.

Valtuustoaloitteeni vastauksessa todetaan seuraavaa: ” Sosiaali- ja terveysministeriö asetti 17.1.2012 työryhmän toimikaudelle 1.2.2012–31.12.2013 laatimaan Suomen ensimmäisen kansallisen omaishoidon kehittämisohjelman. Työryhmä jätti väliraporttinsa (Raportteja ja muistioita 2013:10) toukokuussa 2013, jolloin se myös lähetettiin laajalle lausuntokierrokselle. Työryhmän väliraportissa ”Kansallinen omaishoidontuen ohjelma” kiinnitetään erityistä huomiota omaishoitajien aseman vahvistamiseen, yhdenvertaisuuteen ja jaksamisen tukemiseen. Tampereella pidetään tärkeänä omaishoidon kehittämistä siihen suuntaan, että kansalaisia kohdellaan yhdenvertaisesti ja samoilla kriteereillä koko maassa. Kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma tulee tuomaan merkittäviä uudistuksia koko omaishoidon tuen palvelujärjestelmään, mutta muutosten sisältö ja aikataulu eivät vielä ole tiedossa. Tästä syystä on tarkoituksenmukaista odottaa kansallisia linjauksia ja tehdä niiden mukaisesti tarvittavat muutokset omaishoidontuen kriteereihin ja palkkioluokkiin Tampereella. ”

Valtuustoaloitteessani totesin, että lasten – ja nuorten palvelujen lautakunta käsittelee salaisella esityslistalla omaishoidon tuen virkamiespäätöksistä tehdyt oikaisuvaatimukset. Oikaisuvaatimuksissa otetaan kantaa mm. omaishoidon tukea alentaviin seikkoihin ja kriteereihin, joita Tampereen kaupunki käyttää alentaessaan omaishoidon tukea. Tukea alentavina seikkoina kaupunki pitää mm. kotiin annettavaa palvelua ja kodin ulkopuolista palvelua. Tampereen kaupunki on katsonut esim. vammaisen ja sairaan lapsen oppivelvollisuuden suorittamisen koulussa kodin ulkopuoliseksi palveluksi ja alentanut tällä perusteella omaishoidon tukea. Oppivelvollisuuden suorittamista koulussa ei kuitenkaan tulisi pitää omaishoidon tukea vähentävänä erityisenä omaishoidon tuen palveluna, koska se ei ole vapaaehtoista, vaan siihen sisältyy järjestämisvelvollisuus ja asiakkaan kannalta lain velvoite. Omaishoidon kokonaisuudistuksen voimaantulo voi kestää vielä pitkäänkin.

Esitän, että kuntalaisten yhdenvertaisuusperiaatteen noudattamiseksi omaishoidon tukea alentavat seikat ja periaatteet tuodaan lautakunnan käsittelyyn nopealla aikataululla.


Tampereella 15.9.2014

 

Aila Dündar-Järvinen, Kaupunginvaltuutettu ( sd )