tiistai 19. helmikuuta 2019

Valtuustokysely Kämmenniemen koulun sisäilmaongelmasta



Viime syksystä 2018 lähtien alakoulun oppilailla runsaasti oireilua mm. 3.lk, 4. lk, 5.lk ja 6.lk luokkahuoneissa. Useiden lasten, tiedossa yli 10 lapsen, vanhemmat ovat kertoneet, että heidän lapsillaan on hengitystieinfektioita, päänsärkyä, äänen menetystä ja silmien voimakasta kutinaa ja kirvelyä. Nyt joulun jälkeen lasten oireilut ovat olleet hyvin voimakkaita ja poissaoloja lähes joka viikko. Viikoittaisia oireita, kuten voimakasta kurkkukipua, äänen menetystä, hengitystieinfektioita, silmien kutinaa ja kirvelyä ja voimakasta päänsärkyä on esiintynyt koulupäivien jälkeen. Ongelmana on, että lasten oireilut ovat erittäin voimakkaita usean lapsen kohdalla ja vakaviakin koulun henkilökunnan kohdalla. Asiaan pitäisi saada mahdollisimman pian parannus. Useat koulun henkilökuntaan kuuluneet ja kuuluvat sekä alakoulun lapsista yli 20:llä on voimakasta oireilua, jotka ovat pahentuneet nyt viimeisen puolen vuoden aikana.

Viimeisen vajaan puolen vuoden aikana 2 työntekijää on siirtynyt pysyvästi pois Kämmenniemen koululta sisäilmasyistä ja kolmas työntekijä on saanut lausunnon sisäilmaongelmien vuoksi työterveyslääkäriltä.

Saamani tiedon mukaan yhdellä työntekijällä, joka on ollut koulussa pitkään, on todettu myös vakavia silmäongelmia. Yläkoulussa on tullut vettä sisään kahdesta paikasta. Eräs monta vuotta talossa ollut opettaja joutui vaihtamaan koulua kroonistuneen silmätulehduksen vuoksi. Myös muu koulun henkilökuntaan kuuluva on kertonut monista oireista johtuen sisäilmaongelmasta.
Sisäilmatyöryhmä on perustettu, koska sisäilmasta on tullut huoltajilta useita kommentteja oireilusta. Koulu on lähettänyt tiedotteen henkilökunnalle sekä oppilaiden ja esikoululaisten huoltajille koskien sisäilma-asiaa.
Kämmenniemen koulun sisäilmastotyöryhmä kokoontui 30.1.2019 arvioimaan koulun sisäilmatilannetta. Koululla on edelleen koettu sisäilmaongelmaan viittaavaa oireilua. Tiedotteen mukaan pitkällä aikavälillä kaikki kuntotutkimuksessa todetut puutteet korjataan, mutta korjauksia priorisoidaan kesälle 2019 määrärahojen puitteissa.
Kuntotutkimuksen tuloksista ja jatkotoimenpiteistä kerrotaan henkilökunnalle ja huoltajille tarkemmin tiedotustilaisuudessa maanantaina 11.3.2019.
Kysyn :

1.     Mihin välittömiin toimenpiteisiin Tampereen kaupunki aikoo ryhtyä Kämmenniemen koulun vakavien sisäilmaongelmien vuoksi ?

2.     Millä toimenpiteillä voidaan turvata koulun oppilaiden ja henkilökunnan toimiminen koulussa, kunnes sisäilmaongelmat saadaan poistettua ?

3.     Voiko Tampereen kaupunki harkita esim. siirtokelpoisen tilan tarjoamista oppilaille ja henkilökunnalle, kunnes sisäilmaongelmat on korjattu ?


Aila Dündar-Järvinen
Kaupunginvaltuutettu (sd)