tiistai 21. maaliskuuta 2017

Valtuustoaloite selvityksestä maksuttomaan varhaiskasvatukseen siirtymisestä Tampereella


Laadukkaalla varhaiskasvatuksella on suuri merkitys lapsen oppimiselle ja kehitykselle. Tutkimusten mukaan laadukas varhaiskasvatus hyödyntää lasta enemmän kuin mikään muu koulutus. Laadukkaaseen varhaiskasvatukseen osallistuminen hyödyttää lasta, mutta mahdollistaa myös vanhempien työssäkäynnin ja opiskelun. Ilmainen varhaiskasvatus parantaisi heikommassa asemassa olevien perheiden lasten mahdollisuuksia saada laadukasta varhaiskasvatusta. Varhaiskasvatus helpottaa koulun aloitusta, parantaa lapsen oppimismahdollisuuksia, ennaltaehkäisee tehokkaasti myöhempiä oppimisvaikeuksia sekä vähentää syrjäytymisriskiä. Lasten hyvinvoinnin lisäksi ilmainen varhaiskasvatus parantaisi merkittävästi naisten työllistymismahdollisuuksia. Varhaiskasvatuksen maksuttomuus on myös tältä kannalta tasa-arvokysymys.

Varhaiskasvatus on osa lapsen opintietä ja sen tulisi olla maksutonta, kuten perusopetuksenkin. Varhaiskasvatuksen osallistumisaste on Suomessa muita Pohjoismaita alhaisempi ja OECD-maiden keskiarvon alapuolella. Kuntaliiton selvityksen mukaan maksuttomuuden myötä varhaiskasvatukseen tulevien lasten määrän arvioidaan lisääntyvän noin 18 prosenttia. Valtakunnallista linjausta maksuttomasta varhaiskasvatuksesta ei ole odotettavissa nykyisen porvarihallituksen aikana. Kunnat voivat kuitenkin itse päättää maksuttomaan varhaiskasvatukseen siirtymisestä. Tampereella tulisi käynnistää selvitystyö maksuttomaan varhaiskasvatukseen siirtymisestä.

Maksuttomuuteen tulisi siirtyä asteittain, aloittaen esim. 4 ja 5- vuotiaiden maksuttomuudesta, jotta kustannukset jakautuisivat useammalle vuodelle ja tilatarjonta voitaisiin sopeuttaa kysynnän kasvuun.

Esimerkiksi Helsingin kaupunginhallitus päätti viime syksynä budjettineuvottelujen yhteydessä, että Helsinki selvittää maksuttomaan varhaiskasvatukseen siirtymistä. Selvitys tehdään kesään mennessä. Ensivaiheessa uudistus koskisi viisivuotiaita. Tämän jälkeen tarkasteltaisiin mallin ulottamista neli- ja kolmivuotiaisiin lapsiin.

Tampereen sosialidemokraattinen valtuustoryhmä esittää, että Tampereen kaupunki käynnistää selvitystyön asteittaisesta siirtymisestä maksuttomaan varhaiskasvatukseen, sen eri vaihtoehdoista ja mahdollisista aikatauluista.  Selvitystyöhön tulisi sisällyttää lapsivaikutusten arviointi sekä maksuttomuuden vaikutus tilatarpeisiin ja talouteen.

 

Tampereella 20.3.2017

 

 

Tampereen Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä