sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Valtuustoaloite kehitysvammaisten asumispalvelujen- ja vaihtoehtojen lisäämisestä sekä pitkäntähtäimen suunnitelman tekemisestä Tampereella


Tampereella on noin tuhat kehitysvammaista, joista puolet asuu kotona. Kotona asuvista kolmisensataa on yli 15-vuotiaita.  Kaksi vuotta sitten Tampereen kaupunki teki palvelutarvekartoituksen kotona asuvien yli 15-vuotiaiden kehitysvammaisten perheissä. Kartoitus tehtiin ryhmähaastatteluilla ja lähettämällä kysely 300 kehitysvammaisen kotiin. Kyselyyn saatiin vastaus 129 perheeltä. Selvityksen tuloksia esiteltiin kehitysvammaisten omaisille ja huoltajille ja saatujen palautteiden perusteella Tampereen kaupunki päätti laatia vuoden 2013 kevään aikana toimenpideohjelman, jolla linjataan suunnittelua aina vuoteen 2020 saakka. Tampereen kaupunki toteuttaa valtakunnallista suositusta kehitysvammaisten laitoshoidon vähentämiseksi. Kyselyyn vastanneet ja kotoa muuttoa suunnittelevat kehitysvammaiset tarvitsevat joko ympärivuorokautista autettua asumista tai tuettua asumista. Kysely osoitti myös, että monet kehitysvammaisen lapsen vanhemmat ovat tiukoilla jaksamisen kanssa. Palautteissa toivottiin tiedottamisen lisäämistä kehitysvammaisille suunnatuista palveluista ja tilapäishoitoon lisää resursseja.

Nyt kaksi vuotta myöhemmin tulee kehitysvammaisten asumistilanne päivittää ja lisätä asumispalveluja-  ja vaihtoehtoja. Tampereen kaupungilla ei ole nyt eikä lähivuosina tarjolla riittävästi asumisvaihtoehtoja kehitysvammaisille. Jonossa on noin 250 henkilöä. Laitospaikkoja puretaan ja samanaikaisesti vanhempiensa kanssa kotona asuvat nuoret ja iäkkäämmät kehitysvammaiset jonottavat ja odottavat ratkaisuja. Tampereelle on tulossa vuonna 2017 asumisyksikkö, mutta suhteessa tarvitsijoihin lähivuosina tarjolle tulevat asumispalvelut ovat riittämättömiä. Allekirjoittaneeseen yhteyttä ottaneiden vanhempien mielestä tilanne on kriisiytynyt. Omaisten ja kehitysvammaisten ihmisten keskeinen tavoite on saada Tampereen kaupungille konkreettinen vähintään toiminta- ja taloussuunnitelmakauden mittainen suunnitelma, jossa lisätään kehitysvammaisten asumispalveluja merkittävästi nykytilanteesta. Tampereella on kartoitettu sekä ikääntyvien vanhempiensa kanssa asuvien että nuorempien, itsenäistyvien nuorten asumistarpeita. Asumispalvelut eivät nyt eikä olemassa olevien suunnitelmien valossa tule riittämään tarpeeseen. Vuosien ajan Tampereen vammaispalvelut ovat kartoittaneet tarpeita ja ideoineet vaihtoehtoja. Tietoa on siis olemassa, mutta toimet ovat jääneet riittämättömiksi; suunnitelmat on tehtävä vähintään 10- vuodeksi eteenpäin.

Nyt viimeistään on aika tehdä konkreettinen suunnitelma vuosille 2015 - 2025. Palvelusuunnitelmia hyväksikäyttäen voi niistä kartoittaa asumisenmuodon tarpeet, muuttovalmennuksen tarpeet ja asujan taidot ja kyvyt. Kahden ensimmäisen vuoden aikana tulee lisätä asumispalveluja vastaamaan ainakin noin 70:n henkilön konkreettisesti asumispalvelua odottavien tarpeita sekä aloitettava kaksi autettua (mahdollisesti ohjattua) asumisyksikköä. Vammaispalveluiden sosiaalityöntekijät tietävät asiakkaidensa tuen tarpeet ja muuttamisaikataulut, niitä ei enää tarvitse kartoittaa uudestaan. Lisäksi tuetun itsenäisen asumisen palveluja on lisättävä merkittävästi nykyisestä. Suunnittelu- ja kehittäminen tulee tehdä huomioiden se seikka, että voi hyvinkin löytyä uudenlaisia tapoja toteuttaa asumista asukkaan itsenäisyys säilyttäen ja samalla myös turvallisuus taaten.

 

Tällä hetkellä tällainen asumispalvelujen lisäämissuunnitelma puuttuu Tampereen kaupungilta. Moni kaupunki on sitoutunut asumispalvelujen lisäämiseen suunnitellusti, kehitysvammaisten ihmisten tarpeiden mukaisesti. Niissä kaupungeissa itsenäistyvät nuoret tietävät, minne ovat muuttamassa ja milloin. Monet kehitysvammaisten nuorten vanhemmat Tampereella eivät tiedä ollenkaan, milloin tai mihin paikkaan heidän nuorensa pääsevät itsenäistymään. Paikkoja ei ole riittävästi.

Autetun (tai ohjatun) asumisyksikön aloittamista edeltää mittava suunnittelu- , toteutus- ja kilpailutustyö, siksi tarvitaan useamman vuoden kattava yksityiskohtainen suunnitelma, jota ryhdytään myös heti aktiivisesti toteuttamaan. Tampereen kaupungin konkreettisen suunnitelman avulla saadaan kehitysvammaisten asumispalvelujen todellinen tarve sisällytettyä toiminta- ja taloussuunnitelmaan, vuosittaiseen talousarvioon ja täten konkreettiseen toteutukseen, jolla arvioidut 250 kehitysvammaista ihmistä saavat tarvitsemansa asumismuodon. Asumispalvelujen lisäämissuunnitelman hyväksymisen - ja määrärahojen varaamisen rinnalla tulee kehittää myös kaupungin sosiaalityön prosessia, jossa yhteistyössä kehitysvammaisten henkilöiden ja heidän omaistensa kanssa valmennetaan heitä isoon elämänmuutokseen.

Tampereen Kehitysvammaisten Tuki ry sekä omaiset ovat valmiit omalla panoksellaan osallistumaan asumispalvelujen kehittämiseen ja suunnitteluun. Kokemusasiantuntijoiden panos voi tuoda uudenlaisia ratkaisuja, myös kaupungin eduksi. Läheisillä on kehitysvammaisten ihmisten asumisen suunnitteluun valtavasti tietotaitoa, joka otetaan suunnittelussa huonosti huomioon.

Esitän, että Tampereen kaupunki laatii ja päivittää nopealla aikataululla konkreettisen, vähintään 10 v. toiminta- ja taloussuunnitelmakauden pituisen, kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelujen- ja vaihtoehtojen suunnitelman, jossa lisätään kehitysvammaisten asumispalveluja merkittävästi nykytilanteesta. Suunnitelma- ja kehittämistyöhön tulee ottaa mukaan palvelujen käyttäjät, omaiset  sekä tukiyhdistykset. Lisäksi tulee varata riittävät määrärahat suunnitelmien toteuttamiseksi.

 

Tampereella 19.1.2015

 

Aila Dündar-Järvinen

Kaupunginvaltuutettu ( sd )