keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Valtuustoaloite Tampereen kaupungin oman asumisyksikön perustamiseksi autistisille nuorille

Valtuustoaloite Tampereen kaupungin oman asumisyksikön perustamiseksi autistisille nuorille



Useat autististen lasten ja nuorten vanhemmat ovat huolissaan autistien asumisyksiköiden puutteesta Tampereella sekä autistien kohtelusta laitoksissa. Vanhemmat ovat mm. lähestyneet Terveyttä- ja toimintakykyä edistävien palvelujen lautakuntaa ja virkamiehiä vaateella asian johdosta toukokuun lopussa 2012. Allekirjoittanut on saanut myös huolestuneita yhteydenottoja vanhemmilta.

Vaateessaan vanhemmat toteavat mm. että ”Olemme olleet yhteydessä Autismisäätiöön, koska se on ollut halukas käynnistämään asumis- ja kuntoutumispalvelujaan Tampereella. Autismisäätiö on Suomessa luotettava ja pätevä asiantuntijaorganisaatio. Autismisäätiöllä on asumispalveluja Suomessa mm. pääkaupunkiseudulla, Kotkassa ja Seinäjoella. Autismisäätiö myös kouluttaa autisminkirjon osaajia.Tampereen kaupunki ei kilpailuta autismin kirjon ihmisille omia asumisyksiköitä kuten tavalliselle kehitysvammaiselle, vaan ostaa yksittäisiä palveluja yksityisiltä palvelun tuottajilta. Autistiset nuoret ovat aivan oma ryhmänsä, jotka tarvitsevat juuri autismiin koulutetun henkilökunnan; vaihtoehtoisen kommunikoinnin esim. kuvien hallinnan, fasilitoinnin, haastavan ja ajoittaisen väkivaltaisen käyttäytymisen ennakoinnin taidon, päiväjärjestyksen organisoinnin, sosiaalisen tarinan luomisen, aistiyliherkkyyksien ymmärtämisen jne., jotka helpottavat autistisen
nuoren maailman hahmottamista. Nämä nuoret pitää ottaa huomioon omana vammaisryhmänään. Autistien ja kehitysvammaisten sijoittaminen samaan yksikköön on ainakin Autismisäätiön asiantuntijoiden mielestä virheratkaisu. Autistisen nuoren on myös saatava mielekästä ja kehittävää päivätoimintaa. ”

Vanhemmat ovat myös erittäin huolestuneita laitoksissa käytettävistä pakkokeinoista. Moniin vaateen allekirjoittaneiden lapsiin ja nuoriin on kohdistettu useita pakkokeinoja  kuntoutuksen nimissä. Pakkokeinojen käytöstä on kanneltu Eduskunnan oikeusasiamiehelle, josta on tullut ratkaisu kantelijan hyväksi. Silti näitä pakkokeinoja vanhempien mukaan käytetään laitoksessa, kotioloissa ei.

Esitän Tampereen kaupunginhallitukselle, että autististen nuorten vanhempien lähettämä kirje Tetola- lautakunnalle ja virkamiehille otetaan nopeasti käsittelyyn ja että Tampereen kaupunki ryhtyy välittömästi toimenpiteisiin oman asumisyksikön perustamiseksi autistisille nuorille ja varmistaa, että palvelun tuottaja on alansa osaava asiantuntijaorganisaatio.


Tampereella 18.6.2012

 Aila Dündar-Järvinen
Kaupunginvaltuutettu