perjantai 23. lokakuuta 2009

Valtuustopimusta ei synny

Valtuustopimusta ei synny
- Vasemmisto ei alistu sanelupolitiikkaan

Neuvottelut vasemmiston ja porvariryhmittymän välillä valtuustosopimuksesta ovat päättyneet. Syynä neuvotteluiden katkeamiseen on Kokoomuksen sanelupolitiikka. Kokoomuksen asenne neuvotteluihin tuli esiin, kun Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Riitta Koskinen esitti torstain 22.10. neuvotteluissa, että sopimuksen osapuolten on hyväksyttävä ensi vuoden talousarvio ilman muutoksia, vaikka ryhmät eivät ole vielä edes nähneet talousarvioesitystä. Aikaa talousarvion käsittelyyn ei olisi annettu. Ryhmät olisivat hyväksyneet talousarvion kannet, mutta eivät olisi päässeet vaikuttamaan sisältöön. Aiemmin oli sovittu, että ryhmät neuvottelevat talousarviosta.

- Olemme huolestuneita säästöjen ja ulkoistamisen vaikutuksista kaupunkilaisten palveluihin, kaupungin henkilöstön jaksamisesta ja työttömyydestä. Valtuustosopimukseen on kirjattu hyvin yleisellä tasolla, että Koukkuniemen alueen ja kouluverkon kehittämisestä tehdään päätökset, ja että liikelaitosten organisaatiomalleja selvitetään. Jos kerran neuvottelu ja yhteistyö onkin käytännössä sanelua, tuskin kenenkään muun, kuin XL:n mielipiteitä kuunnellaan näissä kuntalaisten kannalta merkittävissä asioissa, valtuustoryhmiensä puheenjohtajat Pekka Salmi ja Marjatta Stenius-Kaukonen sanovat.

Vasemmisto ja XL-ryhmä ovat olleet myös erimielisiä harjoitettavasta henkilöstöpolitiikasta. Kokoomukselle kaupungin henkilöstön lomauttaminen on kynnysehto, joka pitää sopimuksessa olla keinovalikoimassa. SDP ja Vasemmistoliitto olisivat halunneet käyttää muita keinoja säästöjen aikaan saamiseksi henkilöstön kanssa neuvotellen.
- Lomautus sopii varsin huonosti julkisten palveluiden tuottamiseen. Emme halua vaarantaa esimerkiksi lasten päivähoitoa, opetusta tai vanhusten hoitoa lomautuksilla. Emme voi jatkaa neuvotteluja, joihin osallistumisen ehtona on lomautusten hyväksyminen, Salmi ja Stenius-Kaukonen perustelevat.

Porvariryhmittymä suhtautui myös varsin nihkeästi Vasemmiston vaatimiin työllisyyspanostuksiin. Työttömyys on noussut viisi prosenttiyksikköä ja nuorisotyöttömyys yli 80 prosenttia vajaassa vuodessa.
- Tarvitaan reippaita toimenpiteitä, jottei 1990-luvun laman ilmiöt syrjäytymisestä ja huono-osaisuudesta toistu. Halusimme euromääräiset panostukset näkyviin, mutta porvariryhmittymä ei tähän suostunut, Salmi ja Stenius-Kaukonen kertovat.

Ryhmyrit pitävät mahdollisuuksia löytää budjettisopu tältä pohjalta mahdottomana.
- Olemme erittäin pettyneitä lopputulokseen. Neuvottelut olivat rakentavia ja hyvähenkisiä aina torstaihin saakka. Olimme, jopa siinä uskossa, että valtuustosopimuksesta alkaisi uusi yhteistyön tie vaikeassa taloudellisessa tilanteessa selviämiseksi. On hyvä, että Kokoomuksen asenne tuli riittävän ajoissa esille. Kokoomus ei halua aitoa kumppanuutta ja yhteistyötä vaan sanella tahtonsa läpi. Tällaisessa touhussa emme halua olla mukana, Salmi ja Stenius-Kaukonen sanovat.

Lisätietoja:

Pekka Salmi
Tampereen Sosialidemokraattinen Valtuustoryhmä
puheenjohtaja, puh. 050 5658898
Marjatta Stenius-Kaukonen
Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja,
puh. 0400 709050.