Kuntauudistuksen toteutuminen on uusien valtuutettujen käsissä. Ei siis ole tässäkään suhteessa samantekevää, keitä ja mistä ryhmistä kuntalaiset päättäjiä valitsevat. Kuntauudistusta ja kuntaliitoksia on perusteltu lähinnä palveluiden turvaamisella.
Kuntaliitosten tulee olla ehdottomasti vapaaehtoisia, niihin hallitus ei saa pakottaa; ei edes välillisesti valtionosuusjärjestelmän ja valtionosuuslain uudistamisen kautta.
Valtio on viime vuosina lisännyt kunnille yhä uusia velvoitteita, joihin valtio ei ole osoittanut riittävästi määrärahoja. Kuntauudistukseen liittyy olennaisesti myös sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistaminen, josta saadaa syksyllä sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän esitys. Kuntauudistus koskettaa merkittävällä tavalla kaikkia kuntia ja kuntalaisia ja tähän uudistustyöhön on otettava mukaan myös oppositiopuolueet.
Pirkanmaalla Suur-Tampere keskustelu on ollut vielä melko laimeaa. Tampereen kaupungin talouden alijäämä alkaa olla sitä luokkaa, että emme kohta ole enää se vetovoimainen kaupunki ympäristökuntien silmissä kuin ennen. Miten tulevaisuudessa pystymme takaamaan palvelut suurtamperelaisille, kun oma talous on miinuksella ja työttömyysluvut huipussaan ? Uusi valtuusto joutuu heti tosipaikan eteen.
Kirjoitus on julkaistu Aamulehdessä 7.10.2012.
Aila Dündar-Järvinen
Kaupunginvaltuutettu ( sd )
Tampere