Koulujen hävikkiruoan myyntiä
kuntalaisille on kokeiltu monessa kunnassa hyvin tuloksin, esim. Kuopiossa,
Riihimäellä, Tuusulassa ja Tyrnävällä. Ruokahävikin määrä on Suomessa
kokonaisuudessaan noin 335–460 miljoonaa kiloa vuodessa. Koko ravitsemusalan,
mukaan luettuna ravitsemuspalvelut, kauppa, teollisuus ja kotitaloudet,
tuottamasta ruuasta noin 10-15% menee hävikkiin. Pelkästään kotitalouksissa
ruokaa heitetään roskiin 120-160 miljoonaa kiloa vuodessa. Se on noin 20–30
kiloa henkeä kohti. On arvioitu, että ottamalla tähdelounaskäytäntö kaikkiin
Suomen kouluihin voitaisiin säästää vuodessa jopa kaksi miljoonaa ateriaa.
Nelihenkisen perheen ruokahävikki on keskimäärin 100 kiloa vuodessa, joten
ruokaa heitetään pois mittavia määriä vuodessa. Merkittävä osa ruokahävikistä
syntyy koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden ruoasta. Ruokahävikin vähentäminen
kunnissa edistää kestävää kehitystä sekä on erittäin taloudellista
yhteiskunnallisesti. Kaikkien kaupunkien ja kuntien tulisi hyödyntää
ruokahävikkiruokansa.
Tuusulassa, Hyökkälän koulussa, on päätetty, että ruoka,
joka jää koululaisilta yli, myydään ruokailun päätyttyä eläkeläisille. Ruoka
syödään koulun ruokalassa erittäin edulliseen hintaan: 1,5 euroa ateria. Kouluruoan
myyminen eläkeläisille oli aluksi kokeilu, mutta viime vuoden alussa kokeilu
vakiinnutettiin. Ylijäävä kouluruoka päätyisi biojätteeksi, jos sitä ei
myytäisi eteenpäin. Tyrnävällä ylijäänyttä kouluruokaa on myyty kunnan kaikissa
kouluissa aivan pienimpiä kouluja lukuunottamatta. Myynti alkoi kahden koulun
kokeiluna keväällä 2015. Koulujen ylijäämäruoan myynti on ollut Tyrnävällä
menestys. Ruoan myyminen ei ole lisännyt keittiöhenkilökunnan työtä eikä ole
tuonut kustannuksia. Asiakkaat itse pakkaavat ruoan litran astiaan, jonka saa
koulun keittiöstä. Ruoka lunastetaan ruokalipulla, jonka kuntalainen voi ostaa
kolmella eurolla kunnanviraston palvelupisteestä.
Esitän,
että Tampereen kaupunki edistää kestävää kehitystä ja taloudellisuutta
aloittamalla käytännön, että ruoka, joka jää koululaisilta yli, myydään
ruokailun päätyttyä kuntalaisille halpaan hintaan. Kaupunki voi aloittaa aluksi
kokeilun koulujen hävikkiruoan myymisestä kuntalaisille.
Tampereella 20.3.2017
Aila
Dündar-Järvinen
Kaupunginvaltuutettu
( sd )