tiistai 11. marraskuuta 2014

Valtuustoaloite Tampereen kaupungin tilaaja-tuottajamallin lakkauttamiseksi


Jätin huhtikuussa 2011 valtuustoaloitteen tilaaja-tuottajamallin osittaisesta purkamisesta esim. perusopetuksen ja kirjastopalveluiden osalta. On osoittautunut ilmeiseksi, että tilaaja-tuottajamalli ei parhaalla mahdollisella tavalla sovellu kaikkiin kunnan järjestämiin palveluihin. Tilaaja-tuottajamallin käytännön soveltamista rajoittaa mm. se, ettei kaikilla toimialoilla ole olemassa toimivia palvelumarkkinoita. Useiden, perinteisesti kunnan vastuulle kuuluneiden palveluiden hankinnan kilpailuttamista rajoittaa mm. potentiaalisten tuottajien puute. Kuntasektorin tuottajilla on lisäksi useilla tuotantoalueilla sellaista osaamista, mitä ei yksityiseltä sektorilta löydy. Ns. monituottajamalli ja kilpailutus eivät  sovellu esimerkiksi perusopetuksen palveluiden tai vaikkapa kirjastopalveluiden hankintaan. Huonosti se soveltuu myös esim. lastensuojelupalveluihin, ympäristölupiin tai vaikkapa rakennuslupiin. Nykylainsäädäntö myös rajoittaa mahdollisuuksia kilpailuttaa tarjouksia uudelleen yritysten tapaan. Tilaaja-tuottajamallissa myös tuotteistamisen ongelmat ovat nousseet esille: entistä tarkemmin pitäisi pystyä määrittelemään se tuote, palveluketju tai yksittäinen palvelu, josta tarjouksia pyydetään.

Kaupunginhallituksen suunnittelukokous käsitteli 29.9.2014 Tampereen toimintamallin arvioinnin väliraporttia. Arvioinnista sovittiin Sdp:n, kokoomuksen, vasemmistoliiton ja vihreiden valtuustoryhmien kesken syksyllä 2012, kun pormestariohjelmaa tehtiin. Kirjaus arvioinnin laatimisesta ja johtopäätösten tekemisestä vaalikauden puoliväliin mennessä oli sosialidemokraattien ehdotus. Myös sos.dem kunnallisjärjestön vaaliohjelmassa suhtaudutaan kriittisesti tilaaja–tuottajamalliin, koska se on lisännyt byrokratiaa ja paisuttanut hallintoa. SOTE- uudistus siirtää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisvastuun sote -alueille. Täten sosiaali-, terveys- ja vanhuspalveluista vastaavien lautakuntien tehtävät ja toiminta muuttuvat oleellisesti. SOTE- uudistus on niin mittava, että perinteinen tilaaja-tuottajamalli ei enää voi toimia. Täten tilaaja-tuottajamallin aika alkaa olla ohi.

Esitän, että Tampereen kaupunki ryhtyy valmistelemaan tilaaja-tuottajamallin alasajoa.

Tampereella 10.11.2014



Aila Dündar-Järvinen

Kaupunginvaltuutettu

 

 

TIEDOTE

Tiedote     10.11.2014                                                                              

Me allekirjoittaneet kaupunginvaltuutetut olemme edelleen sitä mieltä, että kunnallisvaaleissa ryhmämme antama yhteinen vaalilupaus vastustaa Rantaväylän tunnelin rakentamista oli ehdottomasti oikein.

Valitettavasti osa sos.dem valtuustoryhmän valtuutetuista petti raskaasti vaaleissa kuntalaisille antamansa lupauksen. Kaikki sos.dem ehdokkaat olivat vaalikampanjan aikana Rantaväylän tunnelin rakentamista vastaan. Lisäksi kaikki valtuutetut allekirjoittivat valtuustoaloitteen Rantaväylän tunnelista irtaantumiseksi vaalien jälkeen. Nelikko hyödynsi tunnelivastaisuutta päästäkseen valtuustoon. Me allekirjoittaneet valtuutetut kunnioitamme kuntalaisille antamaamme vaalilupausta ja siksi emme voineet hyväksyä ryhmästä erotettujen paluuta valtuustoryhmään. Heidän äänensä ratkaisi tunnelin rakentamisen.

Jatkamme edelleen työtämme valtuustossa arvojemme mukaisesti äänestäjiä kuunnellen, joilta valtakirjamme olemme saaneet.

 

Aila Dündar-Järvinen (sd), Anneli Kivistö (sd), Ulla Kampman (sd),

Jari Niemelä (sd )

Omaishoitajilla on vähän ystäviä lautakunnassa


Jätin 15.9.2014 valtuustoaloitteen, että kuntalaisten yhdenvertaisuusperiaatteen noudattamiseksi omaishoidon tukea alentavat seikat ja periaatteet tuodaan lasten- ja nuorten palvelujen lautakunnan käsittelyyn nopealla aikataululla. Syynä tähän oli Tampereen kaupungin linjaus, että omaishoidon tukea alentavina seikkoina kaupunki pitää mm. kotiin annettavaa palvelua ja kodin ulkopuolista palvelua. Lasten – ja nuorten palvelujen lautakunta käsittelee salaisella esityslistalla omaishoidon tuen virkamiespäätöksistä tehdyt oikaisuvaatimukset. Oikaisuvaatimuksissa otetaan kantaa mm. omaishoidon tukea alentaviin seikkoihin ja kriteereihin, joita Tampereen kaupunki käyttää alentaessaan omaishoidon tukea. Tampereen kaupunki on katsonut esim. vammaisen ja sairaan lapsen oppivelvollisuuden suorittamisen koulussa kodin ulkopuoliseksi palveluksi ja alentanut tällä perusteella omaishoidon tukea. Katson, että oppivelvollisuuden suorittamista koulussa ei kuitenkaan tulisi pitää omaishoidon tukea vähentävänä erityisenä omaishoidon tuen palveluna, koska se ei ole vapaaehtoista, vaan siihen sisältyy järjestämisvelvollisuus ja asiakkaan kannalta lain velvoite.

Lasten- ja nuorten palvelujen lautakunta käsittelikin kokouksessaan 30.10.2014 mm. tätä koskien omaishoidon sopimusehtojen muuttamista. Tein kokouksen aikana muutosehdotuksen päätösehdotukseen eli että omaishoidon tukea alentavana seikkana ei pidetä hoidettavan koulunkäyntiä ja että omaishoitajan sairausloman aikaisen lyhytaikaisen hoidon maksuttomuuden poistamista ei toteuteta. En saanut tukea yhdeltäkään lautakunnan jäseneltä. Sen sijaan perussuomalaisten edustaja ehdotti asiaa pöydälle eli että asia tulee samalla päätösehdotuksella takaisin lautakuntaan, ja se sai kannatusta. Jätin päätöksestä eriävän mielipiteen, mutta sitä ei kuulemma voitu kirjata. Nyt olisi ollut mahdollisuus oikeasti vaikuttaa omaishoitajien asemaan, ja parantaa sitä, mutta sitä ei haluttu tehdä. Vain teot ratkaisevat eivätkä tyhjät puheet omaishoitajien tukemisesta. Mainittakoon, että valitettavasti Ikäihmisten lautakunta poisti omaishoitajien sairausloman aikaisen lyhytaikaisen hoidon maksuttomuuden, asiakasmaksut tulevat voimaan ensi vuoden alusta.

 

Aila Dündar-Järvinen

Kaupunginvaltuutettu ( sd ), Lasten- ja nuorten palvelujen lautakunnan jäsen