Valtuustoaloite Tampereen kaupunkiympäristön turvallisuuden parantamiseksi
Tampereen kaupunginvaltuusto palautti 16.1.2012 valtuustoaloitteeni
julkijuopottelun ja häiritsevän käyttäytymisen vähentämiseksi kaupunkialueella uudelleen valmisteltavaksi. Palautusesityksen kannalla oli 52 valtuutettua. Tarkoituksena on, että kaupunki etsii kumppaneita kolmannen sektorin ja seurakunnan puolelta ongelman hillitsemiseksi; myös vartijoiden käyttö on mahdollista Helsingin ja Oulun mallin mukaisesti. Maalis-huhtikuussa 2011 tehtiin kyselytutkimus, jonka mukaan kaupunkilaisista 31 prosenttia pitää häiriköintiä ydinkeskustassa melko suurena ongelmana, 38 prosenttia kokee ydinkeskustassa kävelyn turvattomaksi viikonloppuiltoina. Aamulehden Moro -lehti julkaisi 19.5.2011 valtuutetuille suunnatun kyselyn nollatoleranssista ja Tampereen keskustan pelottavuudesta yöaikaan. Kyselyn perusteella niukka enemmistö kaupunginvaltuutetuista haluaa ottaa tiukan linjan julkijuopotteluun ja palauttaa kaupunkiin nollatoleranssin. Runsas kolmannes myönsi pelkäävänsä yöaikaan kulkemista Tampereen keskustassa. Nollatoleranssi ei ole tällä hetkellä kokonaisuudessaan mahdollista, koska sitä ei ole Suomessa voimassa olevan lain mukaan voida toteuttaa.
Uudelleen valmisteltavaksi lähetetty valtuustoaloitteeni on ollut nyt uusintakierroksella lausuntoja varten melkein puoli vuotta. Lausuntoja on pyydetty mm. Sivistys- ja elämänlaatupalvelujen lautakunnalta, Lasten- ja nuorten palvelujen lautakunnalta sekä Nuorisofoorumilta. Näin kesän alussa olisi ollut toivottavaa, että valtuustoaloitteeni olisi jo ollut kaupunginvaltuuston uusintakäsittelyssä.
Kaupunkiympäristön turvallisuuden lisäämiseksi tarvitaan myös muitakin toimenpiteitä kuin julkijuopottelun ja häiritsevän käyttäytymisen hillitsemistä. Turvallisuuteen ja sen kokemiseen vaikuttavat mm. siisteys, rikosten ja väkivallantekojen estäminen ja niihin nopea puuttuminen, ympäristön ja rakennusten kunnossapitäminen jne. Turvallisuutta voidaan edistää monin keinoin, esim. valaistusta lisäämällä, tilojen kunnossapidolla, vartijoiden ja poliisien käyttöä lisäämällä, kansalaispartioita ja valvontakameroita käyttämällä ja tietysti lasten ja nuorten valistuksella ja opettamisella jo varhaisessa vaiheessa.
Tampere on Suomen mittakaavassa suuri kaupunki ja turvallisuushäiriöt alkavat olla sitä luokkaa, että turvallisuusongelmiin on puututtava määrätietoisemmin. Yksittäisten turvallisuusongelmien ratkaiseminen on tehotonta ja vie turhaan resursseja. Tampere, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala ja Ylöjärvi käynnistivät yhteisen seutukunnallisen turvallisuusyhteistyöhankkeen keväällä 2003. Hankeohjelmassa painopistealueina olivat rakennetun ympäristön turvallisuuden parantaminen sekä yhteisten käytäntöjen ja työmenetelmien luominen.Tampereen Turvallisuusohjelma vastasi turvallisuusyhteistyön käytännön organisoinnin ja tiedotuksen alkuun saattamisesta, koulutuksesta ja seurannan koordinoinnista. Tampereen kaupunki tarvitsee päivitetyn turvallisuusohjelman sekä määrärahat turvallisuuden parantamiseksi. Vaikka Tampereella on päätetty säästöohjelmasta, turvallisuudesta tinkiminen kostautuu moninkertaisina menoina, joten ennaltaehkäisy tulee huomattavasti halvemmaksi.
Esitän, että Tampereen kaupunki panostaa Tampereen turvallisuuteen päivittämällä turvallisuusohjelman ja varaamalla määrärahaa sen toimenpide-ehdotusten toteuttamiseen.
Tampereella 18.06.2012
Aila Dündar-Järvinen, Kaupunginvaltuutettu