Jätin kaupunginvaltuuston kokouksessa 7.2.2011 alla olevan valtuustoaloitteen. Monet valtuustokollegat pitivät sitä hyvänä ja tarpeellisena, joten toivon ja uskon, että aloitteeni etenee suotuisasti ja saa virkamies- ja luottamushenkilökäsittelyssä myönteisen vastaanoton. Valtuustossa oli taas pitkästä aikaa oikea aloitebuumi: helmikuun kokouksessa jätettiin 10 valtuustoaloitetta ! Johtuneeko lähestyvistä eduskuntavaaleista...
Valtuustoaloite matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalvelupisteen perustamiseksi Tampereelle
Vantaalla kokeillaan uutta mielenterveys- ja päihdepalvelupistettä (Miepä), jonne voi tulla ilman ajanvarausta ja asioida nimettömänä. Palvelu on tarkoitettu kaikille vantaalaisille ja se on maksuton. Palvelupisteessä neuvotaan ja opastetaan kävijöitä, autetaan asiakasta arvioimaan omaa tilannettaan mm. oirekyselyiden ja keskustelun perusteella. Palvelupisteestä saa tukimateriaalia ja siellä neuvotaan ja opastetaan kävijöitä heidän tarpeidensa pohjalta kaupungin ja myös kolmannen sektorin palveluiden piiriin.
Mielenterveydestä huolehtiminen pitäisi ottaa osaksi terveydenhoitojärjestelmää, siten että mielenterveydenhoidosta tulisi arkipäivää. Suomalaisten yleisin psyykkinen sairaus on masennus. Mielenterveyden sairauksista erityisesti masennus on yhä useammin syynä ennenaikaiseen eläkkeeseen. Masennuksen osuus on kasvanut lähes kymmenkertaiseksi 1980-luvun alusta.
Jopa 20−25 prosenttia suomalaisista kärsii mielenterveysongelmista jossakin elämänsä vaiheessa. Vuonna 2009 joka kolmas eläkkeelle siirtyneistä suomalaisista jäi työkyvyttömyyseläkkeelle ennen varsinaista eläkeikää.
Nuorimmat työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvät ovat 16-vuotiaita. Mielenterveysongelmat ovat nuorten tärkein ja vaikein terveysongelma. Joka päivä viisi alle 30-vuotiasta nuorta tai nuorta aikuista siirtyy työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveysongelmien vuoksi. Hoitamattomina mielenterveysongelmat aiheuttavat aikuisena pitkään kestäviä häiriöitä, työkyvyttömyyttä ja syrjäytymistä. Varhainen tunnistaminen ja hoito nuorena ovat parasta ennaltaehkäisyä. Hankala hoitoon pääsy pahentaa ja pitkittää mielenterveysongelmia. Avun saaminen ajoissa on sekä inhimillisesti että yhteiskunnallisesti erittäin tärkeää.
Esitän, että Tampereen kaupunki järjestää matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalvelupisteen keskeiselle paikalle Tampereelle Vantaan mallin mukaisesti.
Tampereella 7.2.2011
Aila Dündar-Järvinen
Kaupunginvaltuutettu ( SDP )